HET VERHAALTHEATER

.. meer met verhalen ..



WORKSHOPS

 Kinderpartijtje

 



Luister met jouw vrienden en vriendinnen naar een spannend, vrolijk of gek verhaal. Na het verhaal is er pauze met limonade en iets lekkers. Bespreek dan met mij wat je na de pauze wilt gaan doen. Een aantal ideeën: je kunt een verhalenkastje over het verhaal knutselen, je verkleden en in een vertelpantomime meespelen of samen een verhaal maken en spelletjes spelen die met verhalen te maken hebben.

 

Vertelplaten maken

 





Verhalenclub (minimaal zes, maximaal acht kinderen)

Kamishibai is een klein draagbaar theatertje waarmee aan de hand van vertelplaten verhalen kunnen worden verteld. Heel vroeger was deze vorm van vertellen in Japan zeer populair. Snoepverkopers reden op hun fiets rond met een kamishibai en vertelden verhalen aan kinderen. De kinderen verzamelden zich om de verkoper heen en luisterden naar zijn verhaal dat net niet werd af verteld. Zo wist de verkoper zeker dat ze de volgende keer terug zouden komen om te horen hoe het verhaal afliep. Bij deze workshop luisteren jullie eerst naar een verhaal en tekenen daarna een fragment uit het verhaal. De tekeningen worden tot vertelplaten 'omgetoverd' en vervolgens gepresenteerd in een grote kamishibai. Twee bijeenkomsten dus..



De verhalenclub is opgebouwd uit tien bijeenkomsten. In de verhalenclub draait alles om verhalen. Verhalen luisteren, onderzoeken maken en uiteindelijk een verhaal presenteren voor publiek. Iedere week beginnen we met een spel om los te komen van school en alle dagelijkse dingen. Om een verhaal te kunnen schrijven en vertellen is het belangrijk om te weten hoe een verhaal is opgebouwd. Je oefent dit door spel, opdrachtjes, tekenen en knutselen. Bijvoorbeeld: samen een verhaal maken naar aanleiding van een voorwerp uit de verhalenkist of een schrijfestafette. Als je bekend bent met de opbouw van een verhaal gaan we bij de verschillende personages hun motoriek en hun emoties onderzoeken. Hoe beweegt de reus, wat verandert er als hij boos is of heel blij? In de vijfde of zesde week week kies je een verhaal van tien minuten uit dat je wilt presenteren. De laatste weken besteden we dan aan het presenteren van het verhaal. Je oefent houding, spraakgebruik en leert een plattegrond van het verhaal te maken. Na tien weken presenteer je jouw verhaal aan ouders, broertje en/of zusje en ontvangt ter afsluiting van de verhalenclub een eindmap met daarin een overzicht van alles wat je hebt gedaan.

 

 


Maak een verhaallijn

Verhalenkist

Maquette of verteldoosje




Wil je een verhaal eenvoudig onthouden dan kun je bijvoorbeeld een verhaallijn maken. Dit kan door plaatjes uit tijdschriften en kleine spulletjes aan een klerenhanger, een stok of aan een waslijn te hangen. In het theater vertel ik eerst een verhaal. Na een korte pauze met limonade gaan de kinderen aan de slag. De verhaallijn wordt na afloop meegenomen naar huis om het verhaal thuis door te kunnen vertellen. Deze workshop kan ook op locatie.

Om in de stemming te komen luisteren de kinderen in het theater eerst naar een verhaal. Na een korte pauze met limonade kiezen de kinderen samen een of meerdere voorwerpen uit de verhalenkist en maken daarover een verhaal. Ondertussen stel ik vragen en bewaak het proces. Ik werk het verhaal thuis uit en stuur via E-mail het verhaal op naar de ouders. Deze workshop kan ook op locatie.

Ook bij deze workshop luisteren de kinderen eerst naar een verhaal maar nu knutselen ze een maquette of verteldoosje over het verhaal om zo het verhaal eigen te maken, Ook op locatie.